Courgette-explosie

Als beginnende tuinierster is alles nog onbekend en nieuw. Je weet nog niet wanneer en hoe iets groeit en bloeit. Na een aantal boeken te hebben gelezen was ik in ieder geval gewapend met wat theoretische kennis. En nu de praktijk nog.


Al mijn buurmannen zijn erg vriendelijk en altijd bereid tot uitleg en ze hebben altijd wel een antwoord op mijn vele vragen. Erg leerzaam natuurlijk voor mij die gretig blijft doorvragen. Het zijn stuk voor stuk doorgewinterde volkstuinmannen met vele jaren ervaring.


Ook van deze en gene zaadjes en zaailingen gekregen. Van één tuinder kreeg ik drie courgettezaadjes. Nou vind ik courgettesoep érg lekker, dus die zaadjes gingen zéker de grond in. Braaf thuis eerst voorgezaaid, zodat de plantjes meteen na 15 mei de tuin in konden. Al vlot kwam er een prachtig kiemblad boven de grond, zo groot als mijn duimnagel. Dat beloofde wat! En ondanks een verschil in kiemtijd kwamen ze alle drie boven de grond piepen.


Na 15 mei naar mijn tuintje verplaatst op de voor hen gereserveerde plaats. Elk kreeg zo’n m² voor zich alleen. Al snel kwamen er meer bladen van groot formaat tevoorschijn. Bij de oksel van de bladeren verschenen de eerste bloemstengels! De mannelijke en vrouwelijke bloemen met een lieflijk zachtgele kleur begonnen te bloeien en vol spanning wachtte ik op de eerste groei van een courgette. De eerste courgette sneed ik voorzichtig van de stam en liet ik vol trots aan mijn thuisfront zien. Hij was prachtig. Zo’n mooie had ik nog nooit in de winkel zien liggen!
Al gauw begonnen ook de twee andere courgetteplanten vrucht te dragen en er kwamen al heel wat bloemen aan, waarvan alle vrouwelijke tot een courgette zouden uitgroeien. Geweldig!


Steeds hoger en hoger groeiden de planten. Het leken wel reusachtige zeekrabben op het droge. Rondom de bladstelen met daartussen courgette na courgette. Maar eens flink over het internet surfen op zoek naar geschikte recepten, waarbij vooral véél courgettes nodig zijn. Vervolgens aan het blancheren geslagen om de groei bij te kunnen houden. Wat waren dit wonderzaadjes!
Mijn collega’s blij verrast met een gratis courgette; dat waren er weer 8 minder. Buren, vrienden, enz.


Medetuinders gevraagd of zij misschien belangstelling hadden voor een courgette en hierdoor kon ik er ook nog wat uitdelen. Dat liep echter niet echt storm. Medetuinders hebben uiteraard al een forse eigen oogst van het één en het ander.


En telkens als ik in de tuin kwam grijnsde de courgetteplant mij alweer toe met per plant algauw zo’n 3 prachtvruchten. Dit loopt de spuigaten uit. Weggooien? Dat nooit! Maar wat dan?


Tja, ik woon natuurlijk in Nederland. En Nederlanders zijn gék op gratis!
Thuis een vel papier bedrukt met de tekst: “Gratis, onbespoten courgettes uit de volkstuin”. Dit op een lange stok geplakt. Mijn kruiwagen helemaal vol geladen en aan de kant van een drukke Hoogeveense weg gereden en nu maar hopen dat er “klanten” zullen komen.

 

En gelukkig…2 uur later lag er nog één eenzame courgette. Al zijn vriendjes hadden een nieuw baasje gekregen. Wat een leuk gevoel dat er zeker 10 anonieme huishoudens zullen smullen van een maaltijd, waarbij mijn courgettes een rol spelen.

 

Courgette-explosie

 

Volkstuinvereniging Ons domein Hoogeveen, Volkstuin Hoogeveen, Volkstuinvereniging Hoogeveen, moestuin Hoogeveen, tuinieren Hoogeveen, tuintje huren Hoogeveen, tuin huren Hoogeveen, groenten vebouwen, fruit telen, Volkstuinencomplex Hoogeveen, locatie de weide, locatie krakeel, complex de weide, complex krakeel