Help

Uitleg website “Ons domein”


Wilt u deze uitleg als document bekijken en evt. printen, klik dan hier of ga in het menu Extra's naar Downloads en klik op "Uitleg website"

 


 

Algemeen

 

 

Er is voor deze website een zo groot en leesbaar mogelijk lettertype gebruikt. Dit speciaal om het voor iedereen goed leesbaar te houden.
Helaas soms ten koste van de opmaak van de website (denk aan de dubbele schuifbalk bij lange teksten) maar wij zijn van mening een gulden middenweg te hebben gevonden.

 

Mocht de website voor sommigen toch nog slecht te lezen zijn dan kan in bijna elk internetprogramma
het beeld vergroot worden via de menubalk -> beeld -> (in)zoom(en)

 

Voorbeeld

 

of bijvoorbeeld via de snelknop rechtsonder in beeld

 

Voorbeeld

 

Op de website komt u zogenaamde hyperlinks (=verwijzingen) tegen waarop u met de muisaanwijzer kunt klikken om verder te gaan. Zo’n hyperlink kan van alles zijn, een verwijzing naar andere pagina’s, een e-mailadres of zelfs een afbeelding.

 

 

 • U ziet dit altijd aan een verandering van de muisaanwijzer in een handje (bv. bij de kop met ons logo bovenaan de website maar ook bij de mappen in het archief of de foto’s in het fotoalbum).

 

 

 • En/of de verandering van de tekstkleur wanneer u er met de muisaanwijzer overheen gaat (bv. bij het hoofdmenu).

 

 

 • En/of een streep onder de tekst plus de verandering van de tekstkleur wanneer u er met de muisaanwijzer overheen gaat (bv. onderaan de website het e-mailadres van de webmaster).

 

Sommige hyperlinks (verwijzingen),  bijvoorbeeld die naar andere websites of vergrotingen van foto’s, worden niet binnen onze website getoond maar openen in een nieuw tabblad/venster van uw internetprogramma. Dit geldt ook voor de pdf-documenten onder Downloads.

 

Klikt u op een hyperlink (verwijzing) naar een e-mailadres dan wordt uw standaard e-mailprogramma geopend. Zo wordt bij een Word-document uw standaard Word programma geopend.
(Dit kan uiteraard alleen als u dit heeft ingesteld op uw computer)

 


 

Opbouw website

 

 

De website is als volgt opgebouwd.

 

 

 • Een willekeurige achtergrond die bij het openen (verversen) van de website veranderd.

 

 

 • Het middengedeelte waar de eigenlijke website met de informatie staat.

 

Het middengedeelte bestaat uit vier delen.

 

 

 • De kop.

 

Met het logo, de naam van de vereniging en een
afbeelding (rara wie weet wat het voorstelt).
Door met de muisaanwijzer op de kop te klikken komt u altijd weer aan het begin van de website terecht.

 

Voorbeeld

 

 

 • De drie menu’s.

 

 

 

 • Het hoofdmenu, met alle belangrijke informatie voor leden en geïnteresseerde niet leden en is altijd in beeld welke pagina u ook bekijkt.

 

 

 

Voorbeeld

 

 

 

 • Een menu extra’s, met allerlei handige extra’s, zoals het weer op uw tuin of het fotoalbum. Voornamelijk alleen interessant voor leden en is ook altijd zichtbaar.

 

 

 

Voorbeeld

 

 

 

 • Een optioneel menu, dat alleen verschijn als het nodig is, net onder de kop in de donkergroene balk. Dit gebeurt bijvoorbeeld als u aan de linkerkant in het hoofdmenu met de muisaanwijzer op Ons Domein klikt.

 

 

 

Voorbeeld

 

 

 • Het tekstgedeelte rechts naast het hoofdmenu.

 

Hier worden alle pagina’s van de website getoond. Het tekstgedeelte bestaat uit de titel van de pagina met daaronder op een lichter vlak (beter leesbaar) de inhoud van die pagina.
Bij lange teksten verschijnt rechts naast het lichtere vlak een schuifbalk om door de tekst te bladeren. Soms staat eronderaan zo’n pagina een verwijzing (< vorige pagina ) om terug te gaan (bv. de pagina met de statuten).

 

 

 • De onderbalk.

 

Met o.a. het e-mail adres van de webmaster.

 

Voorbeeld

 

 

Als extra is er boven het hoofdmenu in de donkergroene balk een helpknop ingebouwd met deze informatie.

 

 

Voorbeeld

 

 


 

Een verduidelijking van de pagina’s
(uit het hoofdmenu en het menu extra’s)

 

 

hoofdmenu

 

 • Home

De welkomspagina van de website.

 

 • Ons Domein

Opent met belangrijke officiële informatie vanuit de vereniging en heeft een optioneel menu naar informatie over het bestuur, het huishoudelijk reglement en de statuten.

 

 • De Locaties

Opent met algemene informatie over de locatie (complexen) van “Ons domein” en heeft een optioneel menu naar informatie over de specifieke locaties.

 

Hier zult u bv. informatie van de complexbestuurders vinden.

 

 • Tuin huren

Hier vind u alle informatie op een rijtje om een tuin te huren.

 

 • Tuin opzeggen

Hier vind u alle informatie op een rijtje om een tuin op te zeggen en een korte verduidelijking van de “wet van Dam”.

 

 • Nieuws

Mocht er nieuws zijn, bijvoorbeeld als er een nieuw artikel/recept op de website is geplaatst of er is een vergadering gepland, dan staat dat hier in een kort stukje vermeld, met een verwijzing naar de gehele informatie.

 

(Ook is het mogelijk dat bij een speciale gebeurtenis zoals het plaatsen van een nieuwe schuur of het verbeteren van het terrein er een leuk stukje zal worden geschreven en dat hier terug is te vinden.)

 

 • Agenda

Hier zijn alle geplande activiteiten van de vereniging  terug te vinden. Alsmede alle officiële dagen en de maanstanden.

 

 • Contact

Een contactformulier naar het algemene e-mailadres van de vereniging.

 

 • Vraag&Aanbod

Het is het idee om hier leden die eventueel wat hebben aan te bieden of juist op zoek zijn naar iets, de mogelijkheid te bieden om hier een oproep te doen. Het is uiteraard niet de bedoeling om handel te drijven en het gaat alleen om spullen van/voor de volkstuin.

 

Dus wordt uw rabarber te groot of de frambozen te wild, heeft u veel te veel van een bepaalde groente gezaaid of misschien zoek u een speciale Lathyrus of een plaatje glas voor uw kas ? Laat het weten en stuur een e-mailtje met uw verzoek naar de webmaster. Mits het aan de voorwaarden voldoet wordt het dan zo snel mogelijk op de website geplaatst.

 

menu extra’s

 

 • ‘t Weer

Op deze pagina staat alles wat te maken heeft met het weer. De eventuele buien, de weersverwachtingen en een aantal misschien interessante actuele dingen zoals de windrichting, windkracht, temperatuur, luchtdruk en luchtvochtigheid.

Alle informatie is specifiek voor Hoogeveen (meetstation Hoogeveen) en in sommige gevallen specifiek voor uw tuin door middel van lengte- en breedte- graden.

 

 • Plattegronden

Hier staan de satellietkaarten (met dank aan Google Earth) van de locaties met in de rechterbovenhoek een indicatie wat noord en zuid is.

Het is de bedoeling dat er nog een kavel indeling van de locaties komt zodat u kunt zien hoe de tuinen zijn ingedeeld. Dit dan zonder naam en toenaam.

 

 • Archief

Dit is de verzamelplaats van alle artikelen, recepten, tips etc. etc.

 

Dit is ook de plaats waar al het oude nieuws naartoe gaat. Een echt archief dus.

 

Wilt u iets nakijken in een (oud) artikel of “gewoon” een recept bekijken dan moet het hier te vinden zijn.
 

 • Foto album

Een website van een volkstuinvereniging is natuurlijk niets zonder de foto’s die laten zien wat er nou zo leuk is aan moestuinen.

 

Dus staan er op onze site ook foto’s waardoor leden, achterban en niet- leden een indruk kunnen krijgen wat wij nou eigenlijk op die tuin doen (soms zelfs in de regen of in de vroege/late uurtjes).

 

 • Downloads

Alle artikelen die u kunt downloaden (opslaan op uw computer) staan hier.
Wilt u iets uitprinten om op de tuin te bewaren dan kunt u dat het beste doen via deze bestanden. Het klikken met de rechtermuisknop binnen de website is in principe uitgeschakeld om eventuele auteursrechten te beschermen.

 

 • Links

Hier vind u alle leuke en interessante website van derden die het bezoeken zeker waard zijn.

 

 

 


 

De werking van een aantal pagina’s

 

 

Agenda

 

Als u deze pagina opent komt u automatisch in de maandweergave van de kalender. Dat wil zeggen u ziet de huidige maand groot afgebeeld met daarin alle geplande activiteiten in die maand. Als er op een dag een activiteit is gepland ziet u dat hier staan in rode letters (blauw als u met de muisaanwijzer op de tekst gaat staan).
Door met de muisaanwijzer op de activiteit te gaan staan ziet u in een venstertje extra informatie (u kunt ook met de muisaanwijzer op de activiteit klikken om deze te openen).

 

Voorbeeld

 

Het gele vlak geeft de huidige dag aan, de licht-groene vlakken staan voor werkdagen waar de donkergroene vlakken staan voor de weekeinden.
De, laat ik het maar erwtgroene vlakken noemen, staan voor dagen van een vorige en/of volgende maand.

 

Boven de huidige maand staan twee kleine kalendertjes. De linker geeft de vorige maand en de rechter de volgende maand weer, met daartussen de naam van de huidige maand en (kniperend) het type agenda dat u bekijkt.

 

Voorbeeld

 

In deze kalendertjes staan de rode vlakken voor data waarop een activiteit is gepland, u kunt hierop klikken met uw muisaanwijzer om naar die dag te gaan. Links van elk kalendertje, in oranje letters, staan de weeknummers.

 

Boven elk klein kalendertje staat de naam van die maand en als u met de muisaanwijzer daarop klikt opent die maand in het “grote” venster, op deze manier kunt u dus telkens een maand terug of verder bekijken.

 

Boven de twee kleine kalendertjes staat een menubalk waar u met de muisaanwijzer op de verschillende onderdelen kunt gaan staan.

 

Voorbeeld

 

In de balk ziet u staan;

 

 

 • MIJN KALENDER

hier kunt u de weergave van
de agenda aanpassen maar hier kom ik later op terug.

 

 

 • Afspraken

hier kunnen bv. bestuursleden (als ze aangemeld zijn) activiteiten plannen in de agenda. Wanneer u hierop klikt met de muisaanwijzer krijgt u dan ook een melding
dat u geen toegang heeft.

 

 

 • Zoeken

mocht u een activiteit niet kunnen vinden dan kunt u hier een trefwoord invullen en met de muisaanwijzer op de knop “zoeken” klikken. Bent u bijvoorbeeld op zoek naar de volgende algemene leden vergadering dan typt u in:  vergadering, gevolgd door een klik op de knop “zoeken”en u ziet alle gevonden resultaten in beeld. Als u met de muisaanwijzer op de juiste regel gaat staan (de tekst wordt blauw), kunt u klikken om direct naar die activiteit te gaan. Bovenstaande geldt ook voor Uitgebreid zoeken alleen kunt u meer opties aangeven.

 

 

Voorbeeld

 

 

 • Een plaatje van      een printer

geeft een printversie van de agenda en heeft in dit type agenda (open agenda) niet meer nut dan dat de kleine kalendertjes verdwijnen. Let op hierdoor verdwijnt de menubalk en om terug te gaan zal u met de muisaanwijzer op de knop “vorige” van uw internetprogramma moeten klikken.

 

 

Voorbeeld

 

 

 • Aanmelden

hier kunnen bv. bestuursleden zich aanmelden d.m.v. een gebruikersnaam en wachtwoord.

 

 

Terugkomend op de menukeuze MIJN KALENDER, gaat u nu hierop staan met de muisaanwijzer dan ziet u de volgende keuzes;

 

 • Deze maand

 

 

 • Dit jaar

 

 

Voorbeeld

 

Klikt u met de muisaanwijzer op “Deze maand” dan komt u in de standaardweergave van de agenda. Klikt u echter met de muisaanwijzer op “Dit jaar” dan verschijnt er een jaarplanner van het huidige jaar.

 

U ziet hier de 12 maanden van het jaar in kleine kalendertjes die qua bediening hetzelfde functioneren als de kleine kalendertjes bij de maandweergave. Dus door met de muisaanwijzer op de naam van de maand te klikken (net boven elk kalendertje) komt u in die betreffende maand terecht.

 

Voorbeeld

 

Met de witte pijlen onder de menubalk kunt een jaar terug (linker pijl) of een jaar verder (rechter pijl)

 

 

’t Weer

De pagina ’t Weer bestaat uit drie delen omgeven door een kader.

 

Voorbeeld

 

 

 • In het bovenste deel ziet u twee hyperlinks (=verwijzingen) staan naar “complex de Weide” en “complex Krakeel”. Klikt u hierop met uw muisaanwijzer dan wordt u doorgestuurd naar een pagina met een aantal satellietkaarten waarop door middel van radarbeelden wordt aangeven of er regen in aantocht is. De zogenaamde Buien-Radar.

 

Drie kaarten tonen resp. de buien boven Drenthe, de buien boven Hoogeveen en de buien boven locatie de Weide of locatie Krakeel. Ook handig als u er eens met de fiets op uit wil.

 

 

 • Het deel linksonder geeft het actuele weer op de tuin, onderverdeeld in de windrichting, de windkracht, de temperatuur, de luchtdruk en de luchtvochtigheid.

 

 

 • In het deel rechtsonder staan de weersverwachtingen voor vandaag en morgen.

 

Klikt u met uw muisaanwijzer op een afbeelding dan opent er een nieuw tabblad/venster en wordt u doorgestuurd naar de website van buienradar.nl of van hetweer.nl waar u nog meer informatie kunt bekijken.

 

 

Archief

 

De verzamelplaats van alle artikelen, recepten, tips etc. etc. Bij het openen van de pagina ziet u een aantal gele mappen (u kent ze misschien wel uit Microsoft Windows) waar u met de muisaanwijzer op kunt klikken. Zo toont u de inhoud van de mappen.

 

De regel achter Locatie: geeft aan waar u bent. (de zogenaamde locatiebalk)

 

Voorbeeld

 

Klikt u met de muisaanwijzer op de map recepten dan ziet u:

 

Voorbeeld

 

Volgens bovenstaande afbeelding bent u dus in de map recepten en ziet u een onderverdeling op alfabet in drie mappen. U kunt weer met de muisaanwijzer op een map klikken om door te gaan.

 

Klikt u in plaats daarvan met de muisaanwijzer achter Locatie: op recepten/ dan wordt de pagina ververst.

 

Klikt u echter met de muisaanwijzer achter Locatie: op Archief/ dan gaat u terug naar de map archief en komt u weer hier:

 

Voorbeeld

 

U kunt dus door met de muisaanwijzer op de hyperlinks (=verwijzingen) achter Locatie: te klikken terug “bladeren” en door met de muisaanwijzer op de mappen te klikken kunt  u verder bladeren.

 

Niet elke map heeft als inhoud andere mappen, dit ziet u bijvoorbeeld bij de map tuinier tips.

 

Voorbeeld

 

Hier staat in dit voorbeeld alleen een document genaamd, “Bemesting door D. Ruijne” en als u hier met de muisaanwijzer op klikt kunt u dit bestand openen.

 

(Alle documenten worden vooraf gegaan door een groen bolletje.)

 

Ook de map diversen heeft (tot nog toe) geen onderliggende mappen.

 

Voorbeeld

 

U ziet in dit voorbeeld wanneer er meerdere documenten in een map staan, er twee (drie is ook mogelijk) kolommen worden aangemaakt waarin de documenten, om en om, alfabetisch gesorteerd worden.

 

Met de knop zoeken kunt u op trefwoord zoeken in de map waar u op dat moment bent, inclusief alle daaronder liggende mappen. Let wel, als u bijvoorbeeld in de map recepten bent wordt er niet gezocht in bijvoorbeeld diversen of tuinier tips.
Wilt u dit wel dan moet u eerste even naar de hoofdmap (= archief) gaan.

 

U typt in de witte invoerbalk (deze wel eerst met de muisaanwijzer aanklikken/selecteren anders kunt u niet typen) een woord in bijvoorbeeld “snert”

 

Voorbeeld

 

en klikt dan met de muisaanwijzer op de knop zoeken dan krijgt u onder de locatiebalk de eventuele resultaten zien.

 

Voorbeeld

 

U ziet in dit geval één gevonden overeenkomst en drie resultaten waar snert in voorkomt. Het loont dus om de zoekwoorden zo klein mogelijk te houden.

 

Alle resultaten zijn weer gelijk gekoppeld aan de juiste documenten en dus klikbaar met uw muisaanwijzer. Heeft u een document geopend wat u niet zocht klik dan onderaan die pagina op “< vorige pagina” en u komt weer terug bij uw zoekresultaten. U hoeft op die manier niet iedere keer opnieuw te zoeken.

 

Wilt u weer terug uit de zoekresultaten dan klikt u met de muisaanwijzer in de locatiebalk op de map waar u was voor het zoeken, in dit geval archief.

 

 

Foto album

 

De beginpagina ziet er als volgt uit:

 

Voorbeeld

 

U ziet hier twee balken

 

 

 • bovenaan een lichtgroene locatiebalk waar de regel achter Locatie: aangeeft waar u bent net als bij het archief. De werking is ook hetzelfde als bij het archief plus hier zijn rechts nog een drietal extra knoppen te zien waar u ook mee terug kunt “bladeren” cq. Verversen.

 

 

 • onderaan ziet u een zwarte informatiebalk die wat extra informatie geeft, in dit geval wat de inhoud van de map Albums is.

 

Tussen deze twee balken staat de inhoud van (in dit geval) de map albums. U ziet een map met een foto erop en daaronder de naam van de map .
U kunt met de muisaanwijzer op de map “Ons Domein” klikken om verder te gaan.

 

Voorbeeld

 

U ziet aan de regel achter Locatie: dat u zich in de map “Ons Domein” bevind en u ziet weer een aantal mappen waar u met de muisaanwijzer op kunt klikken. Klikt u nu met de muisaanwijzer op de map “Complex Krakeel” dan krijgt u:

 

Voorbeeld

 

Dit is een map waar zowel foto’s als (wéér) een map in staan (“Winter 2011-2012”)

 

U ziet ook gelijk een extra zwarte balk verschijnen waarmee u door de fotopagina’s kunt bladeren. Aan de nummers ziet u hoeveel pagina’s er zijn en door met de muisaanwijzer op een wit nummer te klikken kunt u rechtstreeks naar een pagina bladeren, het donkergroene nummer geeft aan op welke pagina u bent. U kunt ook bladeren door met de muisaanwijzer op volgende cq. laatste te klikken (en als u een pagina verder bent op vorige cq. eerste).

 

De zwarte informatiebalk onderaan geeft weer informatie over de inhoud van de huidige map.

 

Wilt u een map terug dan kunt u met de muisaanwijzer in de lichtgroene locatiebalk (achter Locatie:) op de juiste mapnaam klikken.
In dit geval op “Ons Domein”.

 

Om nu de foto’s één voor één te bekijken kunt u met de muisaanwijzer op een foto zelf klikken. U krijgt dan bijvoorbeeld deze prachtige kas te zien:

 

Voorbeeld

 

U kunt verder of terug bladeren door met de muisaanwijzer in de zwarte balk op volgende / vorige cq. laatste / eerste te klikken.

 

Wilt u terug naar de mapweergave dan kunt u met de muisaanwijzer in de lichtgroene locatiebalk (achter Locatie:) op de juiste mapnaam klikken.
In dit geval op “Complex Krakeel”.

 

De zwarte informatiebalk onderaan geeft nu informatie weer over de huidige foto..

Vind u de foto zo mooi dan kunt u nogmaals met de muisaanwijzer op de foto klikken voor een vergroting. Deze opent dan in een nieuw tabblad/venster van uw internetprogramma.

 

 

Downloads

Alle artikelen die u kunt downloaden (opslaan op uw computer) staan hier in een lijst weergegeven. Er kunnen twee soorten plaatjes voorstaan:

 

 

Voorbeeld

 

Geeft aan dat het om een (Microsoft) Word document gaat.

 

Voorbeeld

 

Geeft aan dat het om een (Adobe) Pdf document gaat. (PDF staat voor Portable Document Format)

 

 

Volkstuinvereniging Ons domein Hoogeveen, Volkstuin Hoogeveen, Volkstuinvereniging Hoogeveen, moestuin Hoogeveen, tuinieren Hoogeveen, tuintje huren Hoogeveen, tuin huren Hoogeveen, groenten vebouwen, fruit telen, Volkstuinencomplex Hoogeveen, locatie de weide, locatie krakeel, complex de weide, complex krakeel